Grace Jones na ARTPOP

Podczas ARTPOP Festival Złote Przeboje Bydgoszcz 2011 wystąpi Grace Jones – wyjątkowa wokalistka, modelka i performerka, której talentem zachwycają się fani na całym świecie.

Grace Jones ma na swoim koncie wiele przebojów i tej ilości mogą jej pozazdrościć inne gwiazdy. W ciągu czterech dekad, podczas których nieustannie tworzy, wylansowała takie przeboje jak znane „Libertango”, „Slave to the Rhythm” czy też „I Need a Man”. Urodzona 19 maja 1948 na Jamajce, tak naprawdę nazywa się Grace Mendoza.

W latach 70 uważano ją za ikonę popkultury, natomiast obecnie inspirują się na niej takie gwiazdy jaj Lady Gaga. To jednak nic w porównaniu z tym, że sam Andy Warhol czerpał z niej natchnienie. Artystka występowała również w filmach („Conan Niszczyciel”, „Z piekła rodem”, „Wyspa piratów, Wyspa piratów”) w tym także w jednej części przygód słynnego agenta 007 Jamesa Bonda. Jej twarz pojawiła się na okładkach prestiżowych magazynów (w tym „Vogue”). Ciekawostką jest to, że Grace Jones gra na akordeonie.

Jeżeli chodzi o jej kontakty z Polską, to już w 2006 roku zagrała w naszym kraju koncert (odbył się on w Sali Kongresowej w Warszawie). Dwa lata później piosenkarka powróciła na scenę ze słynnym albumem „Hurricane”.

Dyskografia artystki:
1977 r. – „Portfolio”
1978 r. –  „Fame”
1979 r. –  „Muse”
1980 r. –  „Warm Leatherette”
1981 r. – „Nightclubbing”
1982 r. – „Living My Life”
1985 r. – „Slave to the Rhythm”
1986 r. – „Inside Story”
1989 r. – „Bulletproof Heart”
2008 r. – „Hurricane”

Artystka często była nominowana do różnych nagród Nagroda Grammy (1984 r.), Saturn (1985 r.), MTV Video Music Award (1986 r.), a w 2008 wygrała Q Awards w kategorii Idol.

ARTPOP Festival Złote Przeboje Bydgoszcz 2011
Data: 30 lipca 2011 r.
Gwiazda: Grace Jones

Tagged under:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Log In or Utwórz konto